Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Partnereink!

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér „EESZT csatlakozásra használható informatikai rendszer engedélyezése iránti kérelem” tárgyban indítható kérelme kapcsán az e-aláírás szolgáltatásban fellépő hiba miatt a hatósági döntések kiadása vonatkozásában az elektronikus ügyintézés szünetel. 

A hiba elhárítása alatt ügyfeleinknek lehetősége van a kérelem elektronikus úton történő benyújtására.

Kérdés esetén az EESZT Kontakt Center tud felvilágosítást nyújtani.

A hiba észlelésének időpontja: 2021.01.12.

MORZSÁK

TARTALOM:Szoftvereszközök biztosítása a 1479/2011. (XII. 23.) Korm. határozat végrehajtásához

Létrehozva: 2012. január 26.
Módosítás: 2012. január 26.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Kormány egyes közigazgatási szervek nemzetközi szabványon alapuló elektronikus kommunikációjának egységesítése, az együttműködés hatékonyságának javítása, valamint a költséghatékony nyílt forráskódú irodai szoftverek részarányának növelése érdekében elrendelte (1479/2011. (XII. 23.) Korm. határozat), hogy – a Honvédelmi Minisztérium és az általa irányított szervek kivételével – a Kormány irányítása alatt álló szervek az általuk szövegszerkesztő, táblázatkezelő és prezentációkészítő szoftverekkel előállított, továbbszerkeszthető vagy nem továbbszerkeszthető dokumentumokat egymás közötti elektronikus kommunikációjuk során kizárólag olyan dokumentumformátumban továbbíthatják, amely nyilvánosan hozzáférhető, korlátozás nélkül alkalmazható, nemzetközi szabványügyi szervezet által elfogadott szabványra épül. 

A fenti kormányrendeletben meghatározott feltételeknek a következő programcsomagok eleget tesznek:

LibreOffice irodai programcsomag

A LibreOffice nyílt forráskódú, ingyenesen és szabadon – üzleti célra is – felhasználható irodai programcsomag, amely Windows, Macintosh és Linux rendszereken egyaránt használható. Hat alkalmazásból áll:

 • Writer (szövegszerkesztő),
 • Calc (táblázatkezelő),
 • Impress (bemutatókészítő),
 • Draw (rajzoló),
 • Math (képletszerkesztő) és
 • Base (adatbázis-kezelő). 

A programcsomag Windows, Linux, és Mac OSX rendszerekre ingyenesen letölthető a következő oldalról: hu.libreoffice.org/letoeltes.

EuroOffice programcsomag

Az EuroOffice az ingyenesen hozzáférhető, nyílt forráskódú OpenOffice/LibreOffice-ra épülő termék, valamint a hozzá tartozó ingyenes és megvásárolható kiterjesztések gyűjtőneve. Kiterjesztései az Adaptív Felület kivételével működnek az OpenOffice/LibreOffice programokkal is.

A sokféle tulajdonsággal rendelkező EuroOffice 2012 integrált irodai szoftver teljes megoldást kínál mind az intézmények, mind az üzleti világ és az egyéni felhasználók számára. Az EuroOffice 2012 szabadon hozzáférhető, a LibreOffice-hoz hasonló licenc feltételű. Tartalmaz:

 • szövegszerkesztőt (EuroOffice Writer)
 • táblázatkezelőt (EuroOffice Calc)
 • bemutató-készítőt (EuroOffice Impress)
 • rajzoló- és képszerkesztőt (EuroOffice Draw)
 • adatbázis-kezelőt (EuroOffice Base).

ODF használata régebbi Microsoft Office verzióval

A Microsoft Office 2003-as és korábbi verziói nem alkalmasak a határozatban foglalt dokumentum formátumok közül az ODF előállítására.

Ezek a szoftverek a SUN ODF-Plugin for Microsoft Office freeware kiegészítő telepítésével alkalmassá tehetők az ODF (Open Document Format) formátumú állományok megnyitására, illetve az előállított dokumentumok ODF formátumban történő mentésére.  

A kiegészítő 3.2-es verziója letölthető innen: www.nyiltformatum.gov.hu/odp-3.2-bin-windows-en-US.exe

A 3.1-es kiegészítő is elérhető: nyiltformatum.gov.hu/odp-3.1-bin-windows-en-US.exe

Fejlett ODF export-import funkciókat tartalmaz, biztosítja a Microsoft Office 2003 interoperabilitását nyílt dokumentumos környezetben.

A plugin két verziója tölthető le, 3.1 és 3.2.  A plugin támogatja az ODF dokumentumszabvány jelenlegi legutolsó, 1.2 verzióját.

OOXML használata régebbi Microsoft Office verzióval

A Microsoft Office 2003-as és korábbi verziói nem alkalmasak a határozatban foglalt dokumentum formátumok közül az Office Open XML (.DOCX, .XLSX, .PPTX) előállítására.

A kiegészítő lehetővé teszi Microsoft Office 2003-ban is az Office 2007 verzióban bemutatkozott Open XML fájlformátumú dokumentumok, munkafüzetek és bemutatók megnyitását, szerkesztését, mentését.

A konverter letölthető a következő linkről: http://www.microsoft.com/downloads/hu-hu/details.aspx?FamilyID=941b3470-3ae9-4aee-8f43-c6bb74cd1466

Ugrás vissza Ugrás vissza...