Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!


A Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ), és minden KAÜ-t használó szolgáltatás karbantartás miatt 2020.06.03-án 00:00 órától 02:00 óráig nem lesz elérhető.


Kérjük a fentiek figyelembevételét az elektronikus ügyintézés során!
Szíves megértését köszönjük.


NISZ Zrt.

 

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal

Kezdete: 2020. 04. 14. 00:00. Vége: 2020. 07. 15. 23:59

Informatikai fejlesztés miatt a Felsőoktatási Információs Rendszer szolgáltatásai (az „Adatkeresés” és a „Támogatási idő lekérdezése”) átmenetileg nem lesznek elérhetők. Az „Adatkeresés” felület 2020. június végén, a „Támogatási idő lekérdezése” felület tervezetten 2020. júliusban lesz újra aktív. . Bővebb információ itt olvasható.

Tisztelt Felhasználó!

A Földhivatal Online rendszerben 2020. június 5-én pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

 

MORZSÁK

TARTALOM:A portál főbb részei

Létrehozva: 2006. június 29.
Módosítás: 2006. június 29.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Üdvözöljük a megújult a Kormányzati Portálon. Most következő ismertetőnk célja hogy megkönnyítsük a portál oldalain található információk, a kínált szolgáltatások elérését.

A megújult Kormányzati Portál egyik legfőbb célja, hogy a korábbinál egyszerűbb, áttekinthetőbb módon biztosítson hozzáférést az oldalain elhelyezett információkhoz, a rajta keresztül elérhető szolgáltatásokhoz. Ezt a célt szolgálja az átalakított struktúra és az új arculat is. A megváltozott szerkezet következtében a korábban már megismert elemek, funkciók gyakran a megszokottól eltérő helyen, más módon érhetők el.
Ismertetőnk célja, hogy megkönnyítse Önnek az új portál használatára történő áttérést.

A portál felépítése

Az új Kormányzati Portál, a Mo.hu önálló tartalmi egységekből felépülő lapcsalád. Ennek minden eleme elérhető a valamennyi oldal tetején megjelenő főmenüből, illetve -  egyszerűsített formában -  az oldalak alján található láblécéből is.
 
A fejlécben, a főmenü felett kapott helyet a Belépés link. Ide kattintva közvetlenül az Ügyfélkapu belépési felületére jut. Ha már belépett, itt az Ön neve és olvasatlan üzeneteinek száma jelenik meg.
Kiemelt szerepének köszönhetően a fejlécben kapott helyet a keresőmező is. Itt több keresési lehetőség közül választva szűkítheti a keresés eredményét.
 
Az egyes lapcsalád-elemekre belépve a főmenü alatt megjelenő almenüből tájékozódhat az onnan elérhető tartalomról. A belső oldalakon járva a navigáció-történet segíti a tájékozódást: ezen láthatja, hogy a portálon éppen milyen szinten, melyik oldalon áll, illetve ebben kattintva is vissza tud lépni korábbi oldalakra, felsőbb szintekre.

Valamennyi oldalon megjelenik egy információs sáv, ami még egyszerűbbé, rugalmasabbá teszi a portál használatát. Egyebek mellett itt állítható be a betűméret, innen érhető el a nyomtatható változat, innen küldhető e-mailben ajánlás ismerőseinek. A Könyvjelző gombra kattintva az éppen nézett oldalt saját mappájába mentheti, így azt később könnyen előkeresheti.
A portál új szolgáltatásai közé tartoznak az ajánlók. A jobb oldali hasábon megjelenő TOP-listák a többség által legtöbbet használt, legtöbbször letöltött, illetve legtöbbször megnézett szolgáltatások és információk alapján, dinamikusan állnak össze.
 
A lapcsalád tagjai

Magyarország.hu
A portál nyitólapja a kormányzati startlap. Olyan kiinduló oldal, amin többféle módon találhatja meg a keresett, elektronikus ügyintézéshez kapcsolható szolgáltatásokat, információkat. Ennek egyik módja, ha a katalógusban az abban szereplő témakörök, illetve témák szerint halad.
Ha pontosan ismeri a keresett témát, használhatja az „A-Z keresőt” is. (A végeredmény természetesen mindkét esetben ugyanaz.)
 
Az oldal alsó harmadában a Szolgáltatások cím alatt a leggyakrabban használt, illetve éppen aktuális szolgáltatásokat találja meg.
További segítséget kínálunk a portál tartalmának néhány kiemelt célcsoport szerinti szűrésével.
 
Ügyintézés

A szolgáltatások és az ügyek színtere. Itt is témakörök …vagy betűrend szerint elindulva juthat el a keresett ügyig, …de jó kiindulópontul szolgálhatnak a szolgáltatások és dokumentumokból összeállított ajánlók is.
Az egyes ügyeket tartalmazó ügyoldalak valamennyi, az adott üggyel kapcsolatos fontos információt egyetlen helyen gyűjtenek össze. Így például közvetlenül az adott ügy leírása mellett megtalálja a kapcsolódó jogszabályokat, szolgáltatásokat, a letölthető dokumentumokat és a teendőket lépésről lépésre bemutató segítséget is.
A „Nyomtatványtár” almenüből érhető el az az aloldal, ahol az ügyek elektronikus intézéséhez szükséges valamennyi elektronikus nyomtatvány megtalálható. A Nyomtatványtár bal hasábjában kereső, dátum és intézmény szerinti szűkítés, illetve címkék segítik a megfelelő nyomtatvány megtalálását.
 
Ügyfélkapu
A korábban elektronikus ügyfélbeléptető- és azonosító rendszerként működő Ügyfélkapu az átalakítás során jelentősen megváltozott. A legfontosabb újdonságok:
  • Személyes ügyfélkapu
Jelszavával belépve a Személyes ügyfélkapu felületére jut. Itt kezelheti dokumentumait, összegyűjtheti a lapcsalád különböző oldalain talált hasznos információkat, indíthatja ügyeit vagy módosíthatja adatait
A Személyes ügyfélkapu felületen egy e-mail postafiókhoz hasonló felületen áttekintheti beérkezett és már korábban elküldött üzeneteit és a Tartós tár tartalmát is. Itt egy helyen érhetők el az Ügyfélkapu használatához kötött funkciók, szolgáltatások is. A Személyes ügyfélkapu alapvetően a dokumentumokkal végzett műveletek (dokumentumfeltöltés, értesítési tárhely kezelése) helye, és innen érhető el a Kulcstár, itt lehetséges egyes személyes adatok megváltoztatása is, valamint innen is indíthatóak ügyfélkapus szolgáltatások.
A dokumentumfeltöltés és a dokumentumkezelés módja alapvetően nem változik. Továbbra is a Java alapú Általános dokumentumfeltöltő használata az ajánlott, de szükség esetén rendelkezésre áll a kevesebb szolgáltatást nyújtó Egyszerűsített dokumentumfeltöltő is.
Áttekinthetőbbé és könnyebben használhatóvá vált a beérkező üzenetek és dokumentumok fogadására szolgáló Értesítési tárhely is.
  • Saját mappa
A portál használata során a Könyvjelző ikonra kattintva elmentett oldalak a Személyes ügyfélkapu Saját mappa felületén jelennek meg. Itt áttekintheti, címkék szerint csoportosíthatja, valamint törölheti a korábban a elmentett linkek.
  • Címkézés
Az újdonságok közé tartozik, hogy a Tartós tárba helyezetett dokumentumok, illetve a Saját mappába elmentett linkek szabadon választott kulcsszavakkal, úgynevezett címkékkel jelölhetők meg. A címkék megkönnyítik a megjelölt dokumentumok keresését, listázását és csoportosítását.
  •  Hivatali kapu
A megfelelő jogosultsággal rendelkezők az ügyfélkapus azonosítást követően a Személyes ügyfélkapu felületen található „Hivatali kapu” linkre kattintva léphetnek be a közigazgatási intézmények közti kommunikációra szolgáló Hivatali kapun.
 
Keresés

A Mo.hu-on egyetlen lapcsalád-elembe kerültek a korábban a portál különböző részein található keresők. Így most egy helyről érhető el az általános Portálkereső, a Jogszabálykereső, az Ingatlankereső, a Hivatalkereső és a Gépjárműkereső is. (Az Ingatlankereső és a Gépjárműkereső csak ügyfélkapus azonosítás után, legfeljebb havi 20 lekérdezésig használható.)
 
Közigazgatás

A régi Kormányzati Portálon is szereplő információk ezen az önálló lapcsalád-elemen egységesen, könnyen áttekinthető formában jelennek meg. A kormányzati és önkormányzati információk mellett itt kapott helyet a Portrétár is. A tartalom logikájának megfelelően Közigazgatás lapcsaládelem almenüjéből is közvetlenül elérhető a Hivatalkereső.
 
Országinfó

Nagyobb felületen, átláthatóbb módon jelenik meg a Magyarországot bemutató Országinfó.
Az országról szóló szöveges információk mellett képgalériák, webkamerák képei kerültek ide, és innen lehet elérni a Nemzeti jelképtár anyagait is.
 
Hírközpont

A kormányzati hírek, háttérinformációk és sajtóközlemények a Mo.hu új struktúrájába illeszkedve, saját kezdőoldallal és almenükkel jelennek meg. A Hírközpontról közvetlenül letölthetők a Magyar Közlöny hiteles elektronikus változatának számai, és megjelennek a legfrissebb hirdetményeknek a linkjei is, amiket a közigazgatási intézmények töltenek le. 
 
eDemokrácia

A régi Kormányzati Portálon elérhető online fórum és az eDemokrácia oldalak a korábbinál áttekinthetőbb módon jelennek meg. Új, a fórumok világában elterjedt, bevált „motort” kap a fórum. Ennek köszönhetően régi felhasználók korszerű felülettel és új szolgáltatásokkal találkozhatnak, az új felhasználók pedig a máshol már megismert, megszokott felületet hamarabb vehetik birtokba.
 
Segítség

Bár a Mo.hu legtöbb oldalán rövid segítség-szövegek teszik egyszerűbbé a szolgáltatások használatát, az információk gyors elérését, ezen a közös lapcsaládelemen, téma és betűrend szerint csoportosítva, összegyűjtve is közreadjuk valamennyi segítség-cikket.
Ezeket egészítik ki a legtöbbeket érintő témákról készített, magyarázó videókat és letölthető anyagokat is tartalmazó eTananyagok, illetve a gyakran felmerülő kérdések és az azokra adott válaszok gyűjteménye, a GYIK
.
Kapcsolat

A Mo.hu több „gyűjtőoldalához” (Keresés, Segítség) hasonlóan a Kapcsolat lapcsaládelem is a már korábban meglevő, a kapcsolatteremtést segítő oldalakat, linkeket (Magyarország.hu, Kormányzati kapcsolatok, Önkormányzati kapcsolatok, 1818 - Kormányzati Ügyfélvonal) szervezte áttekinthető, logikus egységbe. (Kiemelt szerepe miatt a főmenüben a 1818 önálló menüpontként is megjelenik.)
Ugrás vissza Ugrás vissza...