Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Csatlakozás a Központi Rendszerhez - Hivatali Kapu

A hatóságok egymás közötti és állampolgárokkal történő elektronikus kommunikációjának megteremtése kiemelt jelentőségű feladat a kormányzat és az egész közigazgatás számára. E feladat megvalósítására a Központi Rendszer kínál megoldást.

Míg az Ügyfélkapu állampolgári oldalról biztosít lehetőséget a hatóságokkal történő kommunikációra, a hivatalok oldalán is szükség volt olyan felület kialakítására, fejlesztésére, mely lehetővé teszi számukra a különböző felekkel való hiteles elektronikus dokumentum alapú kommunikációt. Ezen fejlesztés eredménye a Hivatali Kapu.

A Hivatali Kapu lehetőséget biztosít a csatlakozott szervezetek számára, hogy hatósági ügyeiket egyszerűbben, gyorsabban, valamint a papírhasználat kiiktatásával költséghatékonyabban folytassák le. Az e-mailen keresztüli kommunikációval szemben komoly előnyt jelent az, hogy a szervezetek Hivatali Kapujai közötti, valamint az állampolgárok és hivatalok egymás közötti kommunikációja mind a változatlanság, mind a tartalom megismerhetősége szempontjából védett csatornán, bizonylatoltan történik a kommunikáció későbbi letagadhatóságát kizárva.

A Hivatali Kapuhoz csatlakozott intézményeknek lehetőségük van a tárhelyükre érkezett dokumentumok letöltésére, fogadására, az ügyfelek nyilvános titkosító kulcsának lekérdezésére, illetve válaszdokumentum küldésére.

Az intézményi postafiókba érkezett dokumentumok kezelése kétféle módon lehetséges: gépi interfészen keresztül, vagy Internet-böngészős felületen kliens alkalmazás segítségével.

Amennyiben a szervezet nem számít nagyobb dokumentumforgalomra akkor elegendő Internet-böngészős (Browseres) módon csatlakoznia a Központi Rendszerhez, azonban ha nagyobb forgalomra számítanak, akkor indokolt a gépi csatlakozás megvalósítása, ahol a dokumentum küldés és fogadás folyamata emberi beavatkozás nélkül történik, és az érkező információ közvetlenül az iratkezelő rendszerbe vagy az adott ügyet feldolgozó célrendszerbe juttatható.

 


Ügyintézés Icon Csatlakozás a Központi Rendszerhez - Hivatali Kapu rovat cikkei

?