Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal

Kezdete: 2020. 04. 14. 00:00. Vége: 2020. 09. 30. 23:59 

IInformatikai fejlesztés miatt a Felsőoktatási Információs Rendszer szolgáltatásai (az „Adatkeresés” és a „Támogatási idő lekérdezése”) átmenetileg nem lesznek elérhetők. Az „Adatkeresés” felület előreláthatólag 2020. augusztus folyamán, a „Támogatási idő lekérdezése” felület pedig tervezetten 2020. szeptemberben lesz újra aktív. Bővebb információ itt olvasható.

Tisztelt Felhasználó!

 

A Földhivatal Online rendszerben 2020. szeptember 4-én pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.

 

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Megújult az Ügyfélkapu

Létrehozva: 2016. január 25.
Módosítás: 2016. január 25.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

E-learning ismertető

1. Bevezető

2016. január 22-től megújított, jobban áttekinthető felületen lehet regisztrálni az Ügyfélkapura, a regisztráció pedig elektronikus személyazonosító igazolvánnyal online is elvégezhető.

Az Ügyfélkapu a magyar kormányzat elektronikus azonosító- és ügyfélbeléptető rendszere. Biztosítja, hogy használói a személyazonosság igazolása mellett egyszeri belépéssel biztonságosan kapcsolatba léphessenek az elektronikus közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó szervekkel.

2. Szolgáltatások

A Kormányzati Portálon számos olyan szolgáltatást talál, melyet kizárólag ügyfélkapus azonosítás után vehet igénybe. Ilyenek például a NAV eBEV-szolgáltatások, az OEP/NEAK TAJ-szolgáltatások, a Belügyminisztérium Webes Ügysegéd alkalmazása stb.

Bizonyos szolgáltatások Ügyfélkapu-regisztráció nélkül is elérhetők.

A szolgáltatások aktuális listáját innen érheti el.

3. Regisztráció

3.1. Személyesen

Ahhoz, hogy be tudjon lépni az Ügyfélkapun, létre kell hoznia személyes ügyfélkapus azonosítóját. Ezt bármely természetes személy megteheti. Az ügyfélkapus azonosító létrehozása egy regisztrációs eljárás, amit bármelyik regisztrációs szervnél - okmányirodában, kormányablakban, a NAV főbb ügyfélszolgálatain, konzulátusokon, egyes postai ügyfélszolgálatokon kezdeményezhet.

Az Ügyfélkaput nem csak magyar állampolgárok használhatják. EGT- állampolgárok esetében EGT-s személyazonosító igazolványt vagy útlevelet, EGT-országon kívüli külföldiek esetén útlevelet kell bemutatni a regisztrációhoz.

Személyes megjelenéssel több ügyfélkapus hozzáférés is igényelhető, de a második (és minden további) regisztráció létrehozása már nem ingyenes. A regisztráció díja a mindenkori általános tételű eljárási illeték összegével megegyező igazgatási szolgáltatási díj.

A személyes regisztrációhoz, valamint egyéb ügyeinek (pl. vezetői engedély, járműigazgatási, lakcímváltozási ügyek stb.) intézéséhez időpontot is foglalhat. Ehhez a „Regisztráció fül” „Időpontot foglalok okmányirodába vagy kormányablakba” menüpontjában kattintson az „Időpontfoglalás” gombra, majd válasszon a szolgáltatás által felajánlott menüpontok közül.

3.2. Elektronikusan

Amennyiben Ön rendelkezik elektronikus személyazonosító igazolvánnyal, abban az esetben online módon is regisztrálhat az Ügyfélkapuhoz. A regisztráció elindításához kattintson a „Regisztráció” felület „Elektronikus személyazonosító igazolvánnyal regisztrálok”menüpontjában található „Azonosítás indítása” gombra.

Magyarország.huAzonosítás e-személyivel

A megjelenő űrlapon adja meg az elektronikus személyazonosító igazolványán található, hat számjegyből és két betűből álló okmányazonosítót, majd a regisztrációs kódot. Utóbbi a személyazonosító igazolványának igénylésekor kapott tizenegy, számjegyekből és betűkből álló karaktersorozat.
Az adatok megadása után kattintson az „Ellenőrzés” gombra.

Magyarország.huEllenőrzés

A helyes adatok megadása után megjelenő űrlapon az Ön személyi adat- és lakcímnyilvántartásban szereplő természetes személyazonosító adatai (viselt név, születési név, születési hely, születési idő, anyja neve, állampolgárság), valamint a regisztrációhoz használt okmány típusa és száma automatikusan kitöltődnek. Ezek az adatok a felületen nem módosíthatók.

A regisztrációs adatokra vonatkozó részben meg kell adnia a választott felhasználói nevét (kis- és nagybetűérzékeny, kizárólag a magyar abc betűiből állhat, minimális hossza 4 karakter, ebből minimum háromnak különböznie kell).

Az „E-mail cím” mezőbe azt a címet kell megadnia, amelyet az Ügyfélkapuhoz szeretne használni. Az „E-mail cím megerősítése” mezőbe ugyanezt a címet kell beírnia.

Az „Előzetes értesítést kérek okmányaim lejáratáról” mező alapértelmezetten be van pipálva. A szolgáltatás minden Ügyfélkapu-regisztrációval rendelkező állampolgár számára ingyenes és az alábbi okmányok esetében használható:

  • a kártyaformátumú személyazonosító igazolvány,
  • a kártyaformátumú gépjárművezetői engedély valamint,
  • a magánútlevél,
  • gépjármű forgalmi engedély (műszaki érvényességi idő szerint).

Az űrlap kitöltését követően kattintson a „Regisztráció” gombra.

Magyarország.huRegisztrációs adatok megadása

A regisztráció sikerességéről üzenetablakban kap tájékoztatást. Aktiváló kódját e-mailben küldi el a Központi Rendszer (l.”3. Aktiválás” pontban).

3.3. Regisztráció érvényessége

Érvényes regisztrációja után az Ügyfélkaput mindaddig használhatja, ameddig regisztrációját Ön meg nem szünteti. Ügyintézésének biztonsága érdekében azonban a Központi Rendszer két évben maximálja az Ügyfélkapuhoz tartozó jelszó érvényességi idejét.

Az Ön folyamatos és zavartalan ügyintézésének biztosítása érdekében a jelszó érvényességi idejének lejáratát megelőzően 3 alkalommal - a lejárat előtt 1 hónappal, 1 héttel, valamint a lejárat napját megelőző napon - figyelemfelhívó levelet küldünk Önnek az Ügyfélkapu nyilvántartásban kezelt e-mail címre. Ezzel a szolgáltatásunkkal segíteni kívánunk abban, hogy jelszavát a megadott határidőn belül módosíthassa.
Figyelem! Amennyiben jelszavát a lejáratot követő 60 napon belül nem módosítja – bár regisztrációja továbbra is él – inaktívvá válik. Ebben az esetben kizárólag személyesen aktiváltathatja hozzáférését bármelyik regisztrációs szervnél.

 Amennyiben Ön úgy dönt, hogy megszünteti Ügyfélkapu-hozzáférését, kérjük, fordítson fokozott figyelmet az Értesítési tárhelyen tárolt dokumentumainak letöltésére, hogy azok a megszüntetést követően is rendelkezésére álljanak.

4. Aktiválás

Sikeres regisztrációt követően a rendszer a regisztrációkor megadott e-mail címre elküldi egyszerhasználatos aktiváló kódját, amelyet legegyszerűbben a levélben található linkre kattintva aktiválhat. Ebben az esetben a kódot a rendszer automatikusan kitölti, Önnek csak a felhasználói nevét és új jelszavát kell megadnia. (A jelszó nem lehet azonos a felhasználói névvel, minimum 8 karakterből kell állnia, 2 db számot, valamint kis- és nagybetűket kell tartalmaznia, nem tartalmazhat ékezetes betűt és "@" karaktert.) A jelszó lejáratára vonatkozó mezőt nem kötelező kitöltenie, így jelszavának érvényességi ideje alapértelmezetten a maximálisan adható két év lesz. Természetesen Ön ennél rövidebb időt is megadhat. Ebben az esetben a következő formában kell megadnia a dátumot: éééé.hh.nn (a nap után nem szabad írásjelet tenni).

Figyelem! Elektronikus személyazonosító igazolvánnyal történő online regisztráció esetén, a sikeres regisztrációt követően - az aktiváláskor megadott jelszavával - körülbelül 1 óra elteltével jelentkezhet be az Ügyfélkapuba.

Magyarország.huAktiválás

5. Belépés

Az Ügyfélkapuba a hozzá tartozó oldalak jobb felső sarkában található „Bejelentkezés” gombra kattintva léphet be.

Magyarország.huNyitólap

 

A megjelenő KAÜ (Központi Azonosítási Ügynök) oldalon válassza ki azt a szolgáltatást, amellyel azonosítani szeretné magát!

Magyarország.huAzonosítási szolgáltatások (KAÜ)

5.1. Ügyfélkapus azonosítás

A bejelentkezéshez kattintson az "Ügyfélkapu" gombra. A megjelenő űrlapon adja meg az Ügyfélkapu-regisztráció során választott felhasználónevét, valamint az aktiváláskor megadott jelszavát.
Figyelem! Felhasználói adatait kezelje bizalmasan, és ne adja ki más személynek!

Magyarország.huÜgyfélkapus bejelentkezés

5.2. Telefonkódos elektronikus azonosítás

A Telefonkódos elektronikus azonosítás a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) új azonosítási szolgáltatása. Sajátossága abban rejlik, hogy a telefonos azonosító és a hozzá tartozó jelszó is számokból áll, amely a webes felületen történő bejelentkezés mellett a telefonhíváson keresztül történő azonosítást is lehetővé teszi bizonyos esetekben.

A Telefonkódos elektronikus azonosítás igényelhető az okmányirodákban és kormányablakokban. A regisztráció során az ügyfél a telefonos azonosítót a regisztrációs jegyzőkönyvön, míg az ehhez tartozó egyszer használatos jelszót e-mailben vagy sms-ben kapja meg. A jelszót az első bejelentkezéskor, de legkésőbb a jelszót tartalmazó értesítésben megadott időpontig meg kell változtatni, amelyre a 1818-as telefonszám 4 # 1-es menüpontjában, vagy a Kormányzati Azonosítási Ügynök által biztosított belépési felületen van lehetőség.

Figyelem!

  • A Telefonkódos azonosítás ügyfélkapus használatának feltétele, hogy Ön már rendelkezzen Ügyfélkapu-regisztrációval.
  • A regisztráció során kapott jegyzőkönyvet („Jegyzőkönyv Telefonkódos elektronikus azonosítás regisztrációjának létesítéséről”) feltétlenül őrizze meg, mert ezen szerepel a telefonos azonosítója.

Ügyfélkapus azonosításhoz az Ügyfélkapu nyitólapján kattintson a „Bejelentkezés” gombra, majd a megjelenő „KAÜ” oldalon válassza a „Telefonkódos azonosítás” gombot. A megjelenő ablakban adja meg a szolgáltatás igénylésekor generált, számjegyekből álló Telefonos azonosítót, a jelszó módosításakor megadott hat számjegyből álló jelszót, majd kattintson az "Azonosítás" gombra.

Magyarország.huTelefonkódos azonosítás

Az azonosítójához tartozó egyszerhasználatos jelszót az ügyfélkapura történő bejelentkezéskor is módosíthatja.

A „Telefonkódos azonosítás” ablakban adja meg az igényléskor kapott nyugtán szereplő Telefonos azonosítót, majd az e-mailben vagy SMS-ben kapott jelszót. Az „Új jelszó”, valamint az „Új jelszó még egyszer” mezőbe írja be az Ön által választott, hat számjegyből álló jelszót, majd kattintson a „Jelszócsere” gombra.

Magyarország.huJelszócsere

Sikeres jelszómódosítást követően adja meg újonnan választott jelszavát, majd kattintson az „Azonosítás” gombra.

Magyarország.huAzonosítás a módosított jelszóval

A rendszer üzenetablakban tájékoztatja Önt az azonosítás sikerességéről, majd átirányítja az Ügyfélkapura.

Magyarország.huSikeres azonosítás

6. Kódkérés

Amennyiben elfelejtette ügyfélkapus jelszavát, a nyitólapon található „Nem tudok belépni” linkre kattintva kérhet új kódot felhasználói nevének és regisztrált e-mail címének, valamint a képen látható szöveg (Captcha-kód) megadásával. Felhasználónevét a regisztrációs eljáráskor nyomtatott nyugtán ellenőrizheti. Nyugta hiányában (pl. online regisztráció esetén) személyesen kell befáradnia bármelyik regisztrációs szervhez (okmányiroda, kormányablak), ahol – személyazonosságának igazolását követően – kiadják Önnek a kért adatot.

Magyarország.huKódkérés

Új kódot a „Bejelentkezés” ablakban az „Elfelejtett jelszó” linkre kattintva is kérhet (l. ”Ügyfélkapus bejelentkezés” kép).

Az e-mailben kapott, egyszerhasználatos kódot a küldéstől számított 3 napon belül használhatja fel. Kattintson a levélben küldött linkre, és adja meg a jelszókritériumoknak megfelelő jelszót, majd kattintson az "Új jelszó mentése" gombra. Az "Új jelszó generálása" gombra kattintva megjelenítheti és ellenőrizheti a beírt új jelszót.

Szükség esetén az "Új jelszó generálása" gomb segítségével is generálhat a biztonsági követelményeknek megfelelő biztonságos jelszót.

Magyarország.hu

Figyelem!

  • Az egyszerhasználatos kódot kizárólag akkor küldi ki a rendszer, amennyiben felhasználói adatait helyesen adta meg, valamint jelszava nem járt le több mint 60 napja. Utóbbi esetben bármelyik regisztrációs szervnél, személyesen kérheti regisztrációjának aktiválását.
  • Az előző 5 alkalommal használt jelszó nem adható meg új jelszóként.
  • A kód kiküldése nem jelenti a korábbi jelszó automatikus törlését: az új jelszó sikeres mentéséig ez a jelszó marad érvényben.


7. Ügyfélkapus adatok módosítása

7.1. Felhasználónév

Felhasználói nevét kizárólag személyesen módosíttathatja bármelyik regisztrációs szervnél.

7.2. E-mail cím

Fontos, hogy az Ügyfélkapuhoz tartozó e-mail címét – változás esetén – aktualizálja. Ellenkező esetben – amennyiben a korábbi postafiókjához már nem fér hozzá – nem fogja megkapni a Központi Rendszer értesítéseit a hivatali dokumentumok érkezéséről, valamint ha elfelejti a jelszavát, új kódot sem tud online módon igényelni.

Ügyfélkapus e-mail címét – bejelentkezést követően – az „Adminisztráció” fül „Regisztrációs adatok” menüpont alatt aktualizálhatja.

Magyarország.huRegisztrációs adatok menüpont

Az „E-mail cím” mezőben módosítsa a címet, majd ismét írja be az új címet az „E-mail cím megerősítése” mezőbe is. Ellenőrizze a cím helyességét, majd kattintson a „Regisztrációs adatok módosítása” gombra.

Magyarország.huE-mail cím módosítása

7.3. Jelszócsere

Jelszavát – bejelentkezést követően - bármikor módosíthatja az „Adminisztráció” felületen a „Jelszóváltoztatás” menüpontban.

Magyarország.huJelszóváltoztatás menüpont

Felhasználói neve automatikusan kitöltődik. A „Jelszó” mezőbe a változtatás előtti, aktuális jelszavát, az „Új jelszó”, valamint az „Új jelszó megerősítése” mezőkbe pedig az újonnan választott jelszavát kell beírnia. Jelszóerősség-mérő mutatja az aktuálisan beírt új jelszó erősségét. A rendszer kizárólag az "Erős" minősítésű jelszót fogadja el. "Gyenge" vagy "Közepes" erősségű jelszó esetén az "Új jelszó generálása" gomb inaktív marad.

A "Jelszó megjelenítése" előtti jelölőnégyzet kipipálásával megjeleníthető és ellenőrizhető a beírt új jelszó.

Az "Új jelszó generálása" gomb segítségével könnyen és gyorsan generálhat – a jelszókritériumoknak megfelelő - biztonságos jelszót. A generálást követően felugrik egy ablak, amelyen kiválaszthatja a generált jelszavak egyikét.

A „Jelszó lejárati időpontja” az új jelszó érvényességi idejére vonatkozik. A mező automatikusan kitöltődik. Amennyiben a mezőt nem módosítja, új jelszavának lejárati ideje alapértelmezetten a maximálisan adható 2 év lesz. Ha ennél rövidebb lejárati időt szeretne megadni, akkor a mezőbe kattintva a naptár segítségével választhatja ki az Önnek megfelelő dátumot. A lejárati időpontot kézzel is beírhatja, ebben az esetben éééé.hh.nn formában (a nap után nem szabad írásjelet tenni!) adja meg a kívánt dátumot.

A módosítás véglegesítéséhez kattintson az „Új jelszó mentése” gombra.

Magyarország.huJelszómódosítás

Figyelem! Az új jelszó nem egyezhet meg az előző 5 alkalommal használt jelszóval.

8. Ügyfélkapu törlése

Ügyfélkapus hozzáférését – bejelentkezés után - bármikor megszüntetheti az „Adminisztráció” felületen az „Ügyfélkapu törlése” menüpontban.
Amennyiben az Ügyfélkapuba nem tud bejelentkezni, és új kódot sem tud kérni, abban az esetben regisztrációjának megszüntetését személyesen, bármelyik regisztrációs szervnél kérheti.

Magyarország.huÜgyfélkapu törlése menüpont

Figyelem! Törlés előtt feltétlenül mentse le tárhelyének (beérkezett dokumentumok, tartóstár) tartalmát. A törlést követően regisztrációja, valamint a tárhelyén lévő dokumentumok visszavonhatatlanul törlődnek.
A törlés a korábban megkezdett ügyindításait vagy az eljárások érvényességét nem érinti.

Regisztrációjának megszüntetéséhez kattintson a „Törlés” gombra.

Magyarország.huRegisztráció törlése

 

Ugrás vissza...