Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal

Kezdete: 2020. 04. 14. 00:00. Vége: 2020. 09. 30. 23:59 

IInformatikai fejlesztés miatt a Felsőoktatási Információs Rendszer szolgáltatásai (az „Adatkeresés” és a „Támogatási idő lekérdezése”) átmenetileg nem lesznek elérhetők. Az „Adatkeresés” felület előreláthatólag 2020. augusztus folyamán, a „Támogatási idő lekérdezése” felület pedig tervezetten 2020. szeptemberben lesz újra aktív. Bővebb információ itt olvasható.

Tisztelt Felhasználó!

 

A Földhivatal Online rendszerben 2020. szeptember 4-én pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.

 

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Közigazgatási szerv határozatának bírósági felülvizsgálata iránti keresetlevél benyújtása online felületen (iForm)

Létrehozva: 2016. június 14.
Módosítás: 2016. június 14.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

E-learning ismertető

Várható élesítés 2016. július 1-jén!

Az IKR rendszeren keresztül elektronikus űrlap útján van lehetőség a közigazgatási szerv határozatának bírósági felülvizsgálata iránti keresetlevél benyújtására, amennyiben a közigazgatási eljárásban első fokon járási (fővárosi kerületi) hivatal vagy megyei (fővárosi) kormányhivatal járt el.

Az űrlapot a közigazgatási szerv határozatának bírósági felülvizsgálatát kérő félnek vagy képviselőjének kell benyújtania az első fokon eljárt járási (fővárosi kerületi) hivatalnak vagy megyei (fővárosi) kormányhivatalnak.

 

1.    Belépés az IKR felületre

A felhasználó az ügyintézési felületre ügyfélkapus felhasználóneve és jelszava megadásával tud belépni. A felhasználó a "Belépés" gombra kattintva kezdeményezheti a belépést az alkalmazásba.

Magyarország.hu


Az azonosítási folyamatot a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) segítségével végzi az IKR. A ’Bejelentkezés’ gombra történő kattintást követően, az IKR alkalmazás átirányítja a felhasználót a Központi Azonosítási Ügynök felületére, ahol kiválaszthatja azt a szolgáltatást, amely segítségével azonosítani kívánja magát.


Magyarország.hu

Amennyiben a felhasználó rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval és tudja a felhasználói adatait, akkor az Ügyfélkapus azonosítási szolgáltatás kiválasztásával bejelentkezhet a rendszerbe.
A bejelentkezési felületen a felhasználó megadja ügyfélkapus felhasználónevét és jelszavát, majd a Belépés gombra kattint.

Magyarország.hu


Az azonosítás a felhasználó által megadott azonosító adatok alapján megtörténik.
Amennyiben a felhasználó nem megfelelő felhasználónév és jelszó párost adott meg, az alkalmazás figyelmeztető üzenetben jelzi, hogy nem helyesek az adatok. A KAÜ öt próbálkozási lehetőséget biztosít a belépési adatok megadására. Szükség esetén a felhasználó az Elfelejtett jelszó funkció segítségével kérhet új aktiváló kódot.

Magyarország.hu


Az azonosítás pozitív eredményével a KAÜ visszairányítja a felhasználót az IKR nyitóoldalára, ahol elindíthatja az elektronikus beadvány összeállítását.
 

Magyarország.hu


Sikeres bejelentkezést követően a felhasználó az Indító képernyőre érkezik, ahol az ikonokra kattintva választhat az alábbi műveletek közül:

 • Új beadvány készítése
 • Beadvány folytatása

 

2.    Új beadvány készítése

Új Beadvány készítése ikonra kattintva, az Ügytípus választó felület nyílik meg.

Magyarország.hu 

2.1    Ügytípus kiválasztása

A beadvány készítés első lépése az ügytípus és annak konkrét eljárási cselekményének kiválasztása.
A felhasználó az ügyfában kiválasztja a megfelelő ágazatot (Bíróság), a szakterületet (Közigazgatási per), feladatcsoportot, majd az ügytípus (Közigazgatási per indító keresetlevél beterjesztése) alatt a megfelelő eljárási cselekményt.
A rendszer lehetővé teszi a szöveg alapú keresést is. A keresés a megnevezésben, valamint az ügytípusokhoz tartozó szöveges leírásokban történik. Többszavas megadás esetén a beírt szöveg szavainak sorrendjétől függetlenül hasonló leírást keres a program.
Az Ügytípus választása felületen a kereső mezőbe beírt szöveg alapján - Enter, vagy a "Kereső" ikonra történő kattintással - a program kikeresi a hierarchikus ügyfából a szűrési feltételeknek megfelelő ügyfa elemeket és megnevezést.  A találatok számát megjeleníti a rendszer, a találatokat az "Előző", "Következő"  gombok segítségével léptetheti a felhasználó.
 

Magyarország.hu


A szakterület alatt két feladatcsoport (eljárási cselekmény, keresetlevél típus) érhető el attól függően, hogy a keresetlevelet járási (fővárosi kerületi) hivatal, vagy megyei (fővárosi) kormányhivatal számára kell benyújtani. A felhasználónak azt az eljárási cselekménytkell kiválasztani, amilyen szintű hivatal a közigazgatási eljárásban első fokon eljárt.

Magyarország.hu


A felhasználót az általános tájékozódásban a következők segítik:

 • kiválasztott ügyfa elemhez tartozó leíró információk megjelenítése;
 • kiválasztott ügyfa elemhez tartozó részletező információk megjelenítése, amely a benyújtandó dokumentumokról, kitöltendő űrlapokról adnak információt.

Az ’Ügytípus választása’ felületen a "Részletek" gomba kattintva a kijelölt ügytípus részletes adatai jelennek meg egy külön ablakban, amelyet a Bezárás gombra kattintva lehet bezárni.
Az ’Ügytípus választása’ felületen a "Kiválasztás" gombra kattintva jelenik meg a Feladatlista, valamint az ’Általános információk’ felület. Az elektronikus Beadványt a Feladatlista elemei segítségével tudja a felhasználó összeállítani. A Feladatlista az ügyfél részére szóló feladatokat jeleníti meg. Valamennyi szükséges, elvégzendő tevékenység a Feladatlistába kerül betöltésre és úgy került kialakításra, hogy „vezesse” a felhasználót a beadványkészítés során.
Az ügytípus kiválasztása után a Feladatlista panelen feltöltődnek a választott ügytípushoz tartozó elvégzendő feladatlista elemek.

Magyarország.hu

 
A Feladatlistában szereplő jelzések magyarázata a feladatok megnevezése előtt:

Magyarország.hu

 

2.2    Általános információk

A Feladatlista első eleme az ’Általános információs’ felület, ahol a felhasználó az alapadatait adhatja meg.
A Feladatlista/Általános információk felületen megjelenítésre kerülnek a felhasználó természetes személyazonosító adatai, amelyeket a felhasználó kiegészíthet, vagy módosíthat:

 • viselt vezetékneve és utóneve,
 • születési vezetékneve és utóneve,
 • születési helye és ideje,
 • anyja születési családi és utóneve.

Magyarország.hu

A KAÜ-től kapott 4T személyes adatok alapján a rendszer megkísérli lekérdezni a felhasználó adatait a Személy- és lakcímnyilvántartó rendszerből (SZL), és megfelelő találat esetén automatikusan feltölti a rendelkezésre álló adatokkal a mezőket. Amennyiben nincs elérhető adat az SZL-ből, akkor a felhasználó tölti ki a szükséges adatmezőket. Ha hiányosan tölti ki a felhasználó az adatlapot, a rendszer figyelmezteti a felhasználót. A kötelező adatok kitöltése nélkül a felhasználó nem tud az Űrlapkezelés feladatelemre továbblépni.

Magyarország.hu

 

2.3    Űrlapkezelés

A Feladatlistában az Űrlapkezelés / Űrlapválasztás menüpontra kattintva megjelenik az Űrlapválasztás felület, az alábbi adatokkal:

 • Űrlap azonosítója (K01-JH)
 • Űrlap megnevezése (Keresetlevél beterjesztése)
 • Főűrlap (Igen)
 • Kötelező (Igen)
 • Státusz (új, folyamatban, véglegesített)
 • Utolsó mentés időpontja (dátum:ÉÉÉÉ.HH.NN, óra/perc)

Magyarország.hu


Az Űrlapválasztás felületen szereplő funkciógombok a különböző kitöltési munkafázisokban a következők lehetnek:

 • Kitöltés: a "Kitöltés" gombra kattintva elindul az Űrlapkitöltő alkalmazás. Alap állapotban csak ez látható.
 • Módosítás: a "Módosítás" gombra kattintva megjelenik az Űrlapkitöltő felület a már korábban kitöltött űrlap adatokkal, ahol a módosítások elvégezhetők.
 • Véglegesítés: a "Véglegesítés" gombra kattintva a kitöltött űrlap véglegesíthető. Véglegesítés során megtörténik az űrlap ellenőrzése, illetve a pdf formátumú űrlap legenerálása. Ez a beküldéshez kötelezően elvégzendő lépés.
 • Hitelesítés: a "Hitelesítés" gombra való kattintással elindítható az űrlap AVDH szolgáltatással történő hitelesítése.

Az Űrlapkezelés menüpont alatt a felhasználó az űrlap kiválasztásával, a "Kitöltés" gombra való kattintással kezdeményezheti az űrlap kitöltését.
Az űrlapkitöltés végrehajtását a munkaterületbe beágyazott űrlapkitöltő alkalmazással lehet elvégezni. Az űrlapok kitöltése űrlapkitöltő rendszerrel történik, így ez számítógépes feldolgozásra és nyomtatásra is alkalmas formátumban kerül mentésre.

Magyarország.hu

A felhasználó legördülő menü használatával kiválasztja az első fokú határozatot hozó hivatalt.

Magyarország.hu

A határozatot hozó hivatal alapján az általános illetékességi szabályok alapján automatikusan kitöltésre kerül a Bíróság és – a K01-JH űrlap esetében – az Alperes mező, amelyek azonban - szükség esetén – a felhasználó által felülírhatók.
A felhasználó kitölti a felperes adatait, legördülő menü használatával tudja kiválasztani a fél minőségét:

 • Természetes személy,
 • Egyéni vállalkozó,
 • Cég,
 • Egyéb szervezet.

Magyarország.hu

Miután a felhasználó kitöltötte az űrlap szükséges mezőit, az űrlapkezelő funkciógombjai közül   a Mentés "Mentés a felhőbe"  gombra kattint. Ezáltal az adott űrlap mentésre kerül.

Magyarország.hu

A sikeres mentésről a rendszer információs üzenetet jelenít meg. A "Bezárás" gombra kattintva az információs ablak bezárul.

Magyarország.hu

Az űrlapkitöltő program elhagyása, bezárása a bal oldali feladatlista elemek valamelyikére, de célszerűen az „Űrlapkezelés” feladatelemre kattintással lehetséges.
Sikeres mentést követően végezhető el az űrlap véglegesítése, amely során a kitöltött űrlap ellenőrzése történik meg, illetve az űrlap pdf fájlként is előállításra kerül. Ha a véglegesítéshez a felhasználó újra a képernyő bal oldalán található Űrlapkezelés feladatelemre kattint, akkor az alábbi képernyőről folytathatja a munkát.

Magyarország.hu

A "Véglegesítés" gombra kattintva megtörténik az űrlap ellenőrzése. Az ellenőrzés eredményéről a rendszer figyelmeztető üzenetben tájékoztatja a felhasználót.

Magyarország.hu

A hiányosságok pótlására a "Módosítás" gombra szükséges kattintani, ezáltal kitölthető, módosítható az űrlap. A kiegészítést követően újra el kell menteni az űrlapot, majd véglegesíteni szükséges. Az ellenőrzések már az űrlapkitöltőben is elvégezhetőek, a mentés gombtól balra található zöld színű pipát szimbolizáló gomb megnyomásával.

Magyarország.hu

A felhasználó a kitöltött és véglegesített (pdf formátumú) űrlapot AVDH webszolgáltatás segítségével tudja hitelesíteni. A hitelesítés elindítása a "Hitelesítés" gombra való kattintással kezdeményezhető. Mivel az AVDH webszolgáltatás nem az IKR rendszer szerves része, csak egy integrációval kerül összekapcsolásra, ezért hosszabb ideig tartó űrlapkitöltés esetén elképzelhető, hogy a hitelesítés előtt az AVDH saját hatáskörben ismételten kéri a felhasználótól, hogy ügyfélkapus azonosítását végezze el sikeresen. Általában azonban ez várhatóan nem fog előfordulni.

Magyarország.hu

A "Megtekintés" gombra kattintva megtekinthető a kitöltött űrlap PDF formátumban.

 

2.4    Dokumentumkezelés

A felhasználó az űrlaphoz szükséges mellékletet (pl. keresetlevelet, meghatalmazást, stb.) a "Dokumentumkezelés" menüpontra kattintva tudja feltölteni.
A Dokumentumkezelés felületen az alábbi funkciógombok használhatóak:

 • Feltöltés: a "Feltöltés" gombra kattintva a fájlkezelő rendszerből kiválasztott dokumentum feltölthető.
 • Új feltöltése: a "Új feltöltés" gombra kattintva a fájlkezelő rendszerben kiválasztott dokumentum feltölthető. Ennek a funkciónak a segítségével az adott dokumentum típusból többet is fel lehet tölteni, nincs korlát. Ez lehet akár egy fizikai dokumentum több elektronikus részletben történt rögzítése miatt, vagy több azonos kategóriája, de egymástól független dokumentum csatolása is. Szükség szerint a különböző csatolmányokat megjegyzéssel lehet egyértelműbbé tenni.
 • Megtekintés: a "Megtekintés" gombra kattintva a feltöltött dokumentum megtekinthető PDF formátumban.
 • Hitelesítés: a "Hitelesítés" gombra kattintva az adott dokumentum ügyfél általi, AVDH webszolgáltatással történő hitelesítését lehet elvégezni.
 • Törlés: a "Törlés" gombra kattintva a feltöltött dokumentum törlésre kerül mind a szerverről, mind a csomagból.

Magyarország.hu

A "Feltöltés" gombra kattintva a felhasználó fájlkezelő rendszeréből kiválasztott dokumentum csatolható az elektronikus beadványhoz.

Magyarország.hu

Magyarország.hu

A feltöltés megerősítését követően a fájl csatolása megtörténik. A felhasználó ezt követően megtekintheti, törölheti, valamint hitelesítheti azokat a dokumentumokat, amelyeket a beadványhoz csatolt.

Magyarország.hu

A feltöltött dokumentumok hitelesítése a "Hitelesítés" gombra való kattintással kezdeményezhető.

Magyarország.hu

Fontos, hogy az AVDH-s hitelesítés csak PDF formátumú, más eszközzel még nem hitelesített állományok hitelesítésére szolgál. Amennyiben a felhasználó külső eszközzel hitelesíti a különböző állományait és azokat tölti fel, akkor az AVDH-s hitelesítést már nem kell/lehet használni.


2.5    Tervezet tárolása

A Tervezet tárolása feladatlista elemre   kattintva megjelenik a Tervezet tárolása felület a beadvány tervezetet tartalmazó táblázattal: a kitöltött űrlapokkal és feltöltött dokumentumokkal.

Magyarország.hu

A beadvány tervezet megőrzéséhez a felhasználó a felületen rákattint a Tárolás   nyomógombra. A felugró ablakban megadhatja a tervezet megnevezését, amivel a későbbiekben egy megfelelő (csak a saját maga által tárolt beadványokat tartalmazó) listában azonosítani tudja, valamint a választott jelszót és annak megerősítését. A jelszó csak kis- és nagybetűket, valamint számjegyeket tartalmazhat, hossza legalább 8, legfeljebb 20 karakter lehet, továbbá a jelszó nem tartalmazhat ékezetes betűket. A jelszó az IKR rendszerben sehol nem kerül tárolásra, ezért annak elvesztése/elfelejtése esetén a megkezdett beadványt nem lehet kinyerni a rendszerből. Ez egyúttal biztosítja azt az adatvédelmi elvárást, hogy a beküldést megelőzően a beadványt a szerveroldalon tárolt állományokból adminisztrátori eszközökkel sem lehet kinyerni a felhasználó által birtokolt jelszó ismerete nélkül.

Magyarország.hu

A tárolás időtartamáról a rendszer tájékoztatást nyújt a felhasználó számára. Amennyiben a megőrzési határidőn belül nem kerül beküldésre a beadvány, akkor a rendszer azt a határnapon törli.

Magyarország.hu

Amennyiben a felhasználó elhagyja a felületet a beadvány beküldése előtt, akkor csak az eltárolt tervezetek folytatása lehetséges.

Magyarország.hu

Az eltárolt tervezet folytatása az Indító képernyőn a   gombra való kattintással kezdeményezhető.  

Magyarország.hu

A Megnyitás gombra kattintva, a jelszó megadásával folytatható a beadvány összeállítása és beküldése.

 

Magyarország.hu

 

2.6    Beküldés

Amennyiben a felhasználó elvégezte a kitöltött űrlap és a csatolt dokumentumok ellenőrzését, valamint hitelesítését, a "Beküldés" menüpont segítségével benyújthatja az elektronikus beadványát a címzett hivatal felé.

Magyarország.hu

 A "Mentés" gombra kattintva a felhasználó elmentheti a beadványt saját számítógépére.  

Magyarország.hu

 

2.6.1    Az elmentett KRX csomag tartalma

A lementett KRX csomag, egy olyan .zip állomány, amely különböző meta-adatok mellett tartalmazza a felhasználó által kitöltött és hitelesített űrlapot PDF formátumban és az általa feltöltött csatolmányokat. A kitöltött űrlap PDF változata csatolmányként tartalmazza az űrlapon szereplő adatokat strukturált, xml formátumú, elektronikusan feldolgozható változatát.
A .krx kiterjesztést .zip kiterjesztésre szükséges átnevezni, ezáltal tömörítő és archiváló szoftver (pl. WinZip, WinRar) használatával kicsomagolhatóvá válik a beadvány csomag.

Magyarország.hu

Kibontást követően a csomag adattartalma az alábbi elemekből áll:

Magyarország.hu

 

 • Payload layer (tartalom): a tényleges továbbítandó dokumentum(ok), amely a küldő és fogadó fél közötti információcsere alapja. Az ID-1, ID-2, ID-3, ID-4 könyvtárak tartalmazzák a kitöltött űrlap pdf változatát, a feltöltött dokumentumokat, valamint a beadványhoz tartozó Kísérőlapot. Minden dokumentumhoz tartozhat egy xml, illetve egy xsd fájl rugalmas metaadatként.
 • Metadata layer (metaadatok): a csatolt dokumentumok szempontjából fontos leíró adatok, amelyek az információcseréhez szükséges kiegészítő adatokat adják meg. Itt található egy fájl, az OCD-Metadata.xml, ami tartalmazza a feladót, címzettet, a küldemény készítési dátumát és tárgyát, továbbá az egyes dokumentumok hash kódjait (illetve, ha van ilyen, a hozzájuk tartozó metaadat XML és XSD elérhetőségét).
 • Common authentication layer (hitelesítés): digitális aláírás(ok), amelyek a teljes tartalom és a metaadatok hitelesítéséhez szükségesek. Ez egy META-INF könyvtárban helyezkedik el, és egy container.xml fájlt tartalmaz, ami azt mondja meg, hogy az OCD konténer milyen útvonalon érhető el (alapértelmezetten ez a /OCD könyvtár). Tartalmazhat még digitális aláírásokat (signatures.xml, XAdES formátumú), titkosítási információkat (encryption.xml).


2.6.2    A beadvány beküldése

Az összeállított elektronikus beadványt a "Beküldés" funkciógomb segítségével küldheti el a felhasználó. A Beküldést követően további űrlapok és csatolmányok csak új beadványban továbbíthatóak.

Magyarország.hu

A beküldés sikerességéről a felhasználó a felületen megjelenő üzenetből értesül.

Magyarország.hu

A felhasználó által elkészített beadvány beküldése során az űrlap 1.1 rovatában megadott járási hivatal vagy kormányhivatal hivatali kapujába kerül KRX formátumban. Ezt a KRX csomagot a felhasználó letöltheti saját számítógépére is a ’Letöltés’ menüpontban a "Letöltés" gomb segítségével. A fájl kicsomagolása a 2.6.1 Az elmentett KRX csomag tartalma fejezetben került részletezésre.

A beküldés technikailag csoportos műveletek keretében ütemezetten történik a felhasználó által történő elindítást követő feldolgozási ciklusban. Ennek pontos időpontja az IKR rendszer konfigurációjától, terheltségétől, stb. függően időszakonként változhat. Ugyanakkor a felhasználó a tényleges hivatalnak történő továbbítást követően e-mailben tájékoztatást kap a feladás sikerességéről egy elektronikus aláírással hitelesített PDF formátumú visszaigazolás kíséretében, amely alapján a későbbiekben a beküldés és a küldemény sorsa visszakereshető. A visszaigazolás a beadvány SHA256-os lenyomatát is tartalmazza a sértetlenség igazolása céljából. A rendszer a beadás technikai visszaigazolása mellett egy második e-mailt is továbbít a felhasználónak egy „certification.zip” nevű tömörített fájllal, amelyben szerepel egy a rendszer által generált szöveges átvételi elismervény a beadvány lényeges ügyleíró információiból.

Ugrás vissza...